Storbritanniens svar på Fas 3


Sedan januari förra året driver den brittiska regeringen ett arbetslivsprojekt för att begränsa antalet unga arbetslösa. För närvarande fyller en av fem unga i Storbritannien (18-25 år gamla) definitionen av att vara en ”neet” (”not in education, employment or training”, jfr. Reinfeldt om utanförskap). Klart är att dessa har behov för att komma in på arbetsmarknaden, men frågan om hur splittrar naturligtvis politikerna, liksom i Sverige.

Projektet utgår från att unga kan ta obetalda praktikantjobb med mellan två och åtta veckors varighet. Ursprungligen fick det stöd, men den senaste tiden har tre stora företag alla dragit sig ur projektet: Maplin, Sainsbury’s och Waterstone’s. Anledningen? Kritik eftersom vissa ser anställningsformen som slaveri, praktikanterna får ju inget betalt för jobben. En 21-åring som varit praktikant hos Tesco citeras av BBC som att han gjorde ett värdefullt arbete, men att han efter nio veckor inte satt kvar med särskilt mycket han kunde ta med sig.

Enligt regeringen har hälften av de 39 000 som tagit del av praktikantordningen, fyra veckor senare lämnat den brittiska a-kassan. Men det kommer med sitt pris. Och regeringen? Arbetsminister Chris Grayling (Con) lär ha sagt att påståenden om slaveri är ”nonsens” och att företag som vill hjälpa till bör uppmanas, inte ifrågasättas. Att tre stora företag nu hoppar av har tydligen inte förändrat den ställningen nämnvärt.

Liksom i Sverige är med andra ord ställningarna låsta. Fast koalitionsregeringen i Storbritannien har majoritet, till skillnad från Reinfeldts.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: