Gaza och religionsundervisningen – två motioner från Stockholm


Jag har en liten förkärlek för att läsa olika myndigheters handlingar, t.ex. protokoll från fullmäktige. Nu ska Stockholm hålla kommunfullmäktigemöte på måndagen (30 januari), och det finns mycket som ska beslutas. Två motioner från oppositionen föll jag för.

Den ena motionen är Stöd till invånarna i Gaza av vänsterpartisten Ann-Margarethe Livh. Livh föreslår att Stockholms stad ska göra en inventering av saker som kan skänkas till Gaza i samarbete med Ship to Gaza. Och finansborgarrådet Sten Nordin avslog (”besvarade”) motionen med hänvisning till att utrikes- och biståndspolitik är statliga angelägenheter. Nu är det så att kommuner inte är förbjudna att driva välgörenhet, såvitt jag vet, men det är klart att det kan röra upp känslor om Stockholms stad ger sig in i det getingboet på fel sätt. Nu har ju Ship to Gaza gjort två vändor, frågan är om det blir en tredje, och hur relevant motionen är nu.

Men oppositionen är samstämd i sitt stöd till Ship to Gaza. S och V reserverar sig i borgarrådsberedningen och kommunstyrelsen, och MP gör ett särskilt yttrande som alla stödjer Ship to Gazas verksamhet. Nu räknar jag däremot med att debatten kommer handla mer om välgörenhet än om Ship to Gaza (i brist på aktualitet).

Den andra motionen heter Religionsutbildning är en kvarleva från statskyrkans tid och bör därmed avvecklas och är skriven av Paul Lappalainen (MP). Det är en betydligt roligare motion, även om fortsatt är allvarligt menad. Lappalainen (som tidigare varit rasismutredare åt regeringen och tjänsteman på DO) kräver att staden i sin tur ska kräva att regeringen utreder möjligheten att ta bort religion som skolämne. Stadsledningskontoret anser tvärtom att det i dagens globaliserade värld är än viktigare att lära sig om religion, och utbildningsnämnden att det är viktigt för att få en inblick i andra kulturer.

Överraskande nog har inga partier ställt sig bakom Lappalainens krav, men MP och V har ändå kommit med särskilda yttranden. MP om att kristendomen har en särställning i religionsämnet som är fel, och V ett långt yttrande med ganska lite substans, men tydligen med huvudtyngd mot religiösa friskolor. Undrar om till och med Förbundet Humanisterna kunnat yttra sig positivt om att ta bort religionsläran från läroplanen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: