”Kasta inte ut valrätten”


Hans Bergström har skrivit en kolumn i DN med rubriken ”Kasta inte ut valrätten”. Bergström anser bl.a. att man måste göra om upphandlingsreglerna och att valfriheten inte har skulden för problemen med Carema.

Bergström skriver bl.a. att

Två andra förhållanden måste rättas till. Vi bör överge den skamliga form av upphandling som innebär att kommuner säljer skröpliga äldre till lägstbjudande. Den som lyckas sänka sina kostnader mest i ett bud vinner. Detta är en helt oacceptabel ordning inom åldringsvård. Här är ju hög personalinsats ett kvalitetsvärde i sig, till skillnad från vanlig sjukvård, där kort och effektivt använd vårdtid är att eftersträva.

Ett omedelbart poäng jag ser är att hög personalinsats tydligen inte har ett kvalitetsvärde inom vanlig sjukvård. För att eftersträva kort och effektiv vårdtid så kan man ju klart säga att många patienter per personal inte nödvändigtvis ger effektivitet i min mening.

Men, Bergström anser att man måste göra om upphandlingssystemet. Jag vill referera till 12 kap. 1 § upphandlingslagen, som klart säger att det bara är två sätt att vinna en upphandling – genom det ekonomiskt mest försvarbara anbudet, eller det anbud som har lägst pris. Det är inte det anbud som har högst kvalitet som vinner, det är det billigaste. Detta är naturligtvis inte nytt. Däremot är det ett EG-direktiv som reglerar detta, vilket betyder att regeringen inte hux flux kan göra om detta.

Jag hade gärna sett att vi kunde införa ett anbudssystem som antog det anbud som har bäst kvalitet. Tyvärr tillåter inte systemet det, och förmodligen kommer det ta ofantlig tid innan det kan komma upp på EU-nivå.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: