Nytt från regeringen – vecka 44


Jag prenumererar på regeringens ärendeförteckning, och därmed dimper det ner en e-post i min brevlåda varje vecka. Denna veckas mest intressanta urplock är följande:

Arbetsmarknadsdepartementet ska tilsätta en kommitté för att utreda lärlingsprovanställningar (A2011/3997/ARM). ”En ny anställningsform med utbildningsinnehåll” kallar regeringen det. I Norge är lärlingsystemet inte en anställning som sådan, men ingår som en del av yrkesutbildningen i gymnasiet. Det systemet föreslogs infört i Sverige av en annan utredning här i fjol (SOU 2010:19). Förmodligen är det ännu en del av satsningen på unga arbetslösa, respektive långtidsarbetslösa.

När vi nu är inne på unga arbetslösa, tänker Finansdepartementet be KI och FI att ”följa upp vissa frågor relaterade till sänkt mervärdesskattesats på restaurang- och cateringstjänster”. Vilka frågor det kan vara, står det inget om. Men den kanske mest angelägna frågan är hur många jobb som skapas. Jag hoppas att det är det KI och FI fått i uppdrag att följa upp. Näringsdepartementet har också bett Tillväxtanalys göra uppföljningar.

Trafikverket kan nog få en ny styrelseordförande. Näringsdepartementet har framställt ett entledigande och ett förordnande. Hittils har styrelseordföranden varit centerpartisten Kent Johansson från Skara, som nyligen utsågs till ny ledamot i EU-parlamentet. Han var tillfälligt förordnad till styrelseordförande enda tills slutet av oktober.

Även Statens institutionsstyrelse får en ny chef, enligt Socialdepartementets ärendelista. I maj i år annonserade regeringen efter en ny generaldirektör efter Ewa Persson Göransson, som suttit sedan 2005. På torsdagen blir det klart vem som blir utnämnda.

Inte så mycket upprörande, alltså. Inga propositioner läggs fram, det enda är några lagrådsremisser. Men de ska tillbaka till regeringen innan de kan gå till riksdagen för beslut.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: