Grattis till Estland – än så länge


Sista gruppspelsmatcherna i kväll i EM-kvalet. Sverige klart för EM genom den makalösa segern över Holland – grattis till det!

I de andra grupperna så blev alla segrarna som inte redan var klara, naturligtvis klara i kväll. Tyskland, Italien, Holland och Spanien var redan klara, England kvalade in förra fredagen. De övriga lagen som blev klara nu i kväll var inga egentliga skrällar. Förutom Sverige så Danmark, Ryssland och Grekland (som hade trubbel med Kroatien länge och väl). Tilläggas ska också att Frankrike-Bosnien och Herzegovina ännu inte är färdigspelad, men Frankrike vände 0-1-underläge och play-off-plats till 1-1 och gruppseger efter hela 87 minuter.

Bland play-off-lagen, däremot, blev det fler skrällag. Portugal och Kroatien låg seedningsmässigt bättre till än sina motståndare (Danmark och Grekland respektive), men Danmark besegrade Portugal och Grekland Georgien. Även lag som Tjeckien och Turkiet har en hyfsat bra EM-historik (Tjeckien spelade ju final 1996) och lär vara favoriter. Irland, däremot, segrade inte oväntat mot Armenien. Laget har bara ett EM-slutspel, Irland åkte ut ur gruppspelet år 1988. Skulle man kvala in blir det första gången på 24 år och andra gången någonsinne.

Återstår då tre lag, ett seedat och två oseedade. Det seedade laget blev till slut Bosnien och Herzegovina, som aldrig spelat EM-fotboll förut. De två oseedade lagen är Montenegro, som vann över högre seedade Schweiz och intog andraplatsen bakom England i sin grupp. Men den största skrällen stod lilla Estland för i grupp C. Med ett poängs marginal räckte det för att slå Serbien (på den senaste FIFA-rankingen 37 platser högre än den baltiska staten), eftersom Serbien misslyckades katastrofalt med att slå Slovenien i sista gruppspelsmatchen. Det blev förlust 1-0.

De seedade lagen är Portugal, Kroatien, Irland och Bosnien-Herzegovina, medan oseedade är Tjeckien, Turkiet, Montenegro och Estland. Om jag får tippa tror jag de flesta lagen gärna vill möta Estland. Däremot finns chansen att det blir Portugal-Tjeckien eller Kroatien-Turkiet. Klassiska möten där båda lagen kanske borde fått en bättre chans att kvala in. Å andra sidan kan det bli Bosnien-Herzegovina mot Estland, där oavsett utfall går en nykomling vidare till slutspelet. Vi får se.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: