Dagens reflektioner: budget och könsidentitet


I dag kom regeringens budget, som Anders Borg har valt att kalla Tid för ansvar. Det syns på innehållet, för tillväxtprognoserna har skruvats ner och reformutrymmet som regeringen kan använda likaså. Den i särklass mest omdebatterade är de 5,4 miljarderna som sänkt krogmoms beräknas kosta. Från 25 till 12 procent ska momsen. Å ena sidan kan jag förstå dom som anser att det är märkligt att matvaruhandel och matservering ska ha olika momsprocent. Å andra sidan kan jag känna viss indignation över regeringens stora förhoppning att satsningen ska leda till fler jobb. Regeringen hoppas på 3.500 nya jobb, jag kan känna att momssatsning enbart för det ändamålet blir ett något trubbigt instrument. När remissinstanser som KI m.fl. så även anser regeringens prognoser vara något av glädjekalkyler, är det ju talande.

Även om Expressens Marie Söderqvist ger satsningen fyra getingar. Enligt henne är sänkt krogmoms bättre än höjd lärarlön med 880 miljoner, därför att ”alla förtjänar inte en löneförhöjning” och för att ”kollektiviseringen av yrkeskårer är aldrig bra”. Man undrar då vad som annars skulle leda till högre löner och mer lärarresurser. Dock en sak som jag, Lotta Gröning och Söderqvist alla är överens om, är att ”satsningen” på kulturarv inte är något superförslag. 400 miljoner satsar regeringen på att långtidsarbetslösa ska sköta Sveriges kulturarv, såsom bibliotek, arkiv osv. Jag tycker att kulturen förtjänar bättre. Inget ont om långtidsarbetslösa (Uppdrag Gransknings utförsäkrade Marie-Louise arbetade ju med filmrestauration i Grängesberg) eller deras arbeten, men det känns instinktivt som om regeringen ska in och ”rädda” kulturen med dessa utförsäkrade. Vilken bild av arbetet vill man då ge, och hur ska bibliotekarier och arkivarier, som utbildat sig till detta känna? Äsch, det räcker med att vara utförsäkrad, så är du väl kvalificerad. Kulturen är inte regeringens starkaste sida alls, och det här förslaget kommer i alla fall inte att göra det bättre.

Också är jag naturligtvis glad över de 1,8 miljarder som ska satsas på tågtrafiken. Även om regeringen absolut borde varit mer proaktiv. I dag läste jag igenom riksdagsdebatten från när den behandlade kommunikasjonsbudgeten från i fjol, och det var en hel del väg med i paketet. Förhoppningsvis har mentaliteten ändrats lite, så att förslagen inte bara syftar till att fjäska för potentiella samarbetspartners. Men det är ju tydligt hur MP knyts närmre makten, först den nya migrationsöverenskommelsen, och nu järnvägssatsningen.

Dagens ris ger jag till norska Politidirektoratet. Aftenposten publicerade i dag en artikel om Australien, där man nu har rätt att få stå uppförd som tvekönad i passen.

”Australske myndigheter har lansert et tredje alternativ, «indeterminate», direkte oversatt betyr det «ubestemt». Den omfatter tvekjønnede, mennesker som biologisk hverken er mann eller kvinne.

Tidligere kunne man kun krysse av for enten «M» (male) eller «F» (female). Den tredje kategorien fremkommer på passet som «X».

Innføringen av et tredje kjønn i passet, er et ledd i å fjerne diskrimineringen i samfunnet.”

Bakgrunden för min ”dagens ris” är nämligen PD:s kommunikationsrådgivares svar när hon får frågan om inte tvekönade även kan få denna rätt i Norge.

– Nei, dette har aldri vært vurdert. Vi følger det som fremgår av Folkeregisteret, og kjønnet styrer hvilke tall som vil bli benyttet i personnummeret. Her er vi således enten eller, med andre ord ingen mellomgruppe, sier Lilly Næss, kommunikasjonsrådgiver i Politidirektoratet.

Den traditionella synen på könet som styr här alltså. Antingen eller. Problemet är ju att för dessa människor så är det egentligen inte ”enten eller”, utan både och. Sedan kan man påpeka en annan sak: Om personnumret är könsbestämt, vad sker så om någon byter kön? Måste man skaffa sig ett helt nytt personnummer? Och det samma med tvekönade, om man har två kön och inte vill välja, måste man då bli tvingad att ha ett speciellt kön av staten?

Enligt de nya reglerna i Australien kan transsexuella efter en läkares godkännande välja antingen man eller kvinna. Om jag fick vara justitieminister så ville jag förmodligen ha velat att även transpersoner kunde välja X.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: