Piratpartiets bästa val


Väljarna i Berlin har i dag gått till sina valurnor för att bestämma framtidens stadspolitik. På förhand var huvudfrågan i valet om socialdemokratiska SPD eller De gröna skulle få borgmästaren. Att det skulle bli en röd-grön regering, i stället för den röd-röda som regerar i dag, syntes utan tvivel. Vissa undersökningar gav också Piratpartiet 4-4,5 % och nästan in i senaten (spärren där är hela 5 %).

Nu försiggår TVs valvakor, och resultaten har börjat ticka in. Kristdemokratiska CDU har haft problem i en rad delstatsval, senast i Baden-Württemberg där man förlorade premiärministern till De gröna. Men i Berlin går man fram 2,2 %. De gröna går också fram, med hela 5 %. Både SPD och vänsterpartiet Die Linke tappar under 1 %, men regeringskoalitionen går ändå på förluster. Fridemokraterna FDP tappar dock hela 5,8 procent och går ut ur senaten. De röd-röda tappar sin majoritet, och den främsta koalitionen ser ut att bli SPD-Grüne. Borgmästare Klaus Wowereit ser ut att gå på ännu en ny mandatperiod, han har regerat sedan 2001 och är den längstsittande ministerpresidenten för SPD i landet.

Men valets absoluta vinnare är ändå Piratpartiet. Med 8,5 % vinner man enligt tv-kanalen ARD 14 mandat (från 0 i förra valet). Deras toppkandidat Andreas Mauer kan med andra ord glädja sig åt det bästa resultatet som ett piratparti har gjort någonsinne. PP:s resultat i Europaparlamentsvalet 2009 har alltså besegrats. Frågan är bara om Piratenpartei kan påverka politiken och visa en bredare politik än den upphovsrätts- och informationsdebatt som man hittils profilerat sig på. Senast i går tittade jag på SVT:s mycket goda EU-debattserie från Strasbourg, där Christian Engström deltog. Engström tackade enligt Per Malm nej till de flesta debattinvitasjonerna eftersom det var ointressanta debattema som behandlades. Men när upphovsrätten var på dagordningen så var det aktuellt att debattera. Fortfarande framstår PP med andra ord som ett enfrågeparti.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: