Gamla stans VC: Inte första gången…


Gamla stans vårdcentral kommer stänga om 14 dagar (26 september mao), enligt SVT ABC, DN och SvD. Vården har inte befunnits vara patientsäker och den licens som vårdcentralen har med landstinget dras därför tillbaka.

Verksamhetschefen för vårdcentralen intervjuades i ABC, och jag tyckte att det var någonting känt med namnet och vårdcentralens lokalisering, och mina misstankar besannades. Verksamhetschefen heter Pia Jansson von Vultée. Efter lite nystande hittade jag följande fakta.

I april och maj 2007 granskade Sveriges Radios program Kaliber det så kallade PILA-projektet, som var S-regeringens sista åtgärd för att se till att sjukskrivna kunde återvända till arbetet. Cristina Husmark Pehrsson tog över ansvaret för projektet, och i programmet intervjuas människor som känner sig kränkta av att deras hälsotillstånd utretts med felaktiga och orimliga resultat. Många av dessa uttalanden från drabbade kunde man mycket väl ha spelat av i samband med sjukförsäkringsreformen, för deras upplevelse av utredarna liknar vissa sjukskrivnas upplevelse av Försäkringskassans handläggare.

Ett av företagen som fick kritik i programmet, var Doktorn & Company. Företaget hade huvudkontor i Gamla stan, och hade startats 2003 just för att bedriva externa utredningar av människors hälsotillstånd, vilket man gjorde i samarbete med Försäkringskassan. Företagets chef hette Bengt Jansson, och hans fru som är läkare, var företagets verksamhetschef. De ville inte intervjuas av Kaliber. Doktorn & Co. skulle dock ha stora skatteskulder, men företaget visade sig ha upphört. Verksamheten hade flyttats över till ett nytt företag, möjligtvis för att få fortsätta bedriva verksamhet med Försäkringskassan. Företag med skulder hos kronofogden är nämligen (åtminstone var) portade därifrån.

Kaliber tog med ett antal vittnesmål från personer som utretts hos Doktorn & Co. Flera kände sig kränkta, företaget hade inte gett en riktig bild av sjukdomsläget. De hade inte träffat de experter som omnämndes i intygen.

”Handläggaren Kristina Edling i Bollnäs pekar dessutom på en märklig detalj i utredningarna från Doktorn och Company.
– Ja, vi fick nästan intryck att de bara körde med samma standardsvar hela tiden.
– Och låg det i svaret då att de friskskrev patienten?
– Ja, det var ju optimistiskt.”

Verksamhetschefen i Doktorn & Co. hette 2007 Pia Jansson von Vultée. Samma kvinna som nu driver (förlåt, drev) Gamla stans vårdcentral. Försäkringskassan stoppade anlitandet av företaget under en utredning som Socialstyrelsen gjorde, om företaget skötte sig enligt reglerna. Enligt Socialstyrelsen gjorde man det. I december samma år avslog man en ansökan från Doktorn & Co. om att få starta vårdcentral i Gamla stan. De ekonomiska förutsättningarna saknades då, enligt Svenska Dagbladet. 14 augusti 2008 försattes Doktorn & Co. i konkurs, med utestående skulder om 158 134 kr, allt skatteskulder.

Men Pia Jansson von Vultée hade redan startat om. I företaget Gamla Stans Vårdcentral AB gjordes en ny ansökan om att få starta en vårdcentral, och den fick ett ja från landstinget. Då kände inte landstinget till konkursen. Pia Jansson von Vultée gjorde följande uttalande till Svenska Dagbladet 29 augusti 2008:

 ”– Vi är mycket trovärdiga som vårdgivare. Vi har blivit granskade av Socialstyrelsen utan anmärkningar.” (min understrykning)

Nu har alltså Stockholms läns landsting, tre år senare, portat Pia Jansson von Vultée från att driva vårdcentralen i Gamla stan. Fyra år efter att varningsklockor ringde om dåligt bemötande hos Doktorn & Co. Tre år efter konkursen, och tre år efter att varningsklockor även ringde om deras ekonomiska situation. De är inte lika trovärdiga som vårdgivare som det von Vultée sa år 2008. Det är inte första gången som Pia Jansson von Vultée har fått problem. Förhoppningsvis är det dock den sista, om hon skulle bestämma att återigen starta en ny vårdverksamhet. För alla hennes patienters skull.

Tillägg: Doktorn & Company finns tydligen fortfarande i Gamla stan, trots konkursen 2008. Så här skriver man på hemsidan:

”Vår målsättning är att arbeta på ett modernt sätt med Företagshälsovård. Vi har kunder knytna till oss från byggbranschen, restauranbranschen, konsultbranschen och förskolor.

Vi välkomnar nya kunder.”

Hmmmm.

Annonser

5 svar to “Gamla stans VC: Inte första gången…”

 1. Roger Henriksson Says:

  Pia Jansson von Vultée är rakt igenom helrutten. Inget hon tar i är seriöst. Tyvärr har hon sin inkompetenta man bakom sig. Han duger inte ens till att pusta skor på folk på gatan.

  Se denna länk på alla fel de begått.

  http://www.sll.se/upload/HSNf/Avakuktorisering_Gamla_Stan_110912.pdf

  • Erik Says:

   (OBS: Håll de värderande omdömena för dig själv, snälla)

   Tack för länken! Den bekräftar åtminstone det som jag skriver om ekonomin. Återkommande så har Jansson von Vultées företag hamnat i ekonomiska problem, och har stora skatteskulder.

   ”Företagets ekonomiska situation är sådan att man idag inte skulle få en auktorisationsansökan beviljad.”

   Alltså exakt samma som då Doktorn & Co. ansökte 2008 (var det väl) och fick nej. Den ekonomiska situationen var otillräcklig, och har inte förbättrats. Att 22 procent av besöken saknar journalanteckningar tycker jag även är mycket uppseendeväckande.

   Inte för att jag vill anklaga Pia Jansson von Vultée för brott, men nästa gång hon som verksamhetschef ansöker om att få driva hälsoföretag så borde det ringa en klocka hos tjänstemännen.

   Sedan kan jag tycka att det är synd att inga andra medier verkar ha tagit upp de samband som jag skriver om. Det tog mig inte alltför lång tid att reda ut förhållandena.

 2. Eva Says:

  Det är anmärkningsvärt att dom tydligen lyckats med bedriften att gör av med alla pengar i bolaget samtidigt som dom inte betalar leverantörer eller personal?!? Det är ett underskott på 1,3 miljoner i bolaget. Var tog pengarna vägen?
  Det måste skett oegentligheter där.
  Pia Jansson von Vultée kommer troligen vara brännmärkt som läkare framöver. Dom har tydligen inrett ett litet rum mittemot på Lilla Nygatan 10 spm ser ut som en soptipp?!? Skall dom fortsätta ge vård i den lokalen som Gamla Stans Vårdcentral?
  Mycket märkligt att dom fick starta till att börja med! Med den historian bakom sig borde Stockholms Landsting varit mer uppmärksamma. Bedrövlig hantering av SLL och skattepengar.
  I detta fall har säkert skattemedel tagits ut i bolaget för att delas ut till ägarna. Hoppas dom kan återvinna en del i alla fall i konkursen.

 3. Sven Says:

  Personerna bakom Gamla Stans Vårdcentral heter Pia Jansson von Vultée och Bengt Jansson. Nu har dom startat ytterligare ett bolag som med all säkerhet kommer sättas i konkurs så småningom med stora skulder. Bolaget heter Pre Doc AB och återfinns på http://www.predoc.se. För att dölja personerna bakom bolaget har dom satt in en ny person som heter Victor von Vultée. Troligtvis får dom inga bankkontakter eller kan handla på kredit om personerna själva agerar i bolaget. Det måste alltså vara Pias son som skall agera täckmantel i deras nya smutsiga värv. Stor varning för detta bolag och för dessa personer.

  • Erik Says:

   Tror inte jag är beredd att kalla det smutsigt, men särskilt trovärdigt kan jag nog för egen del säga att det inte är. För mycket schabbel hittils. För patienternas skull får man väl hoppas på bättring. Bengt Jansson är iaf med inne i bilden som styrelsesuppleant.

   Doktorn & Co. kör nu oavsett vidare som ”Körkortsmottagningen i Gamla stan”, där VvV också är inne i bilden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: