S backar om ambassaderna


DN

”Oppositionen tvingade i höstas fram en besparing på regeringskansliet på 300 miljoner kronor per år. Enligt S-ledaren Håkan Juholt var man inte beredd på att regeringen då skulle välja att lägga ner ambassader.”

”– När en majoritet i riksdagen skar på anslaget var det för att regeringskansliet i Stockholm hade vuxit stort, dramatiskt. Vi sade hela tiden att vi var beredda att i stället att använda pengarna till ambassader och konsulat, säger han.”

Nu vill jag inte vara en glädjesdödare, men Juholt har uppenbarligen svängt (vilket han anser är en ”är en hårddragen beskrivning”). Och Reinfeldt har uppenbarligen vunnit. Hela tiden har ju regeringen vägrat skära ner på Regeringskansliet och istället skärt ner på UD, en strategi för att få oppositionen att vekna. Något som S uppenbarligen gjorde här och nu. Men det betyder också att det första beslutet som riksdagen tog efter valet 2010, nu mer eller mindre har rivits upp.

Nu kommer förmodligen inga nedskärningar att göras alls. Det enda som återstår att fråga nu är följande: Överser Juholt detta, eller kommer han att påpeka det ena eller det andra?

Annonser

5 svar to “S backar om ambassaderna”

 1. Utlandsvensk nära utrikesförvaltningen Says:

  Kan man inte se det som att (s) tar ansvar för Sveriges bästa?

  Riksdagen ville ha besparingar på Regeringskansliet vilket de facto har vuxit. På ett ganska barnsligt sätt valde då Alliansen att lägga besparingen på ambassaderna.

  Det kan tilläggas att UD plockar pengar av Sida för att täcka sina egna underskott och sedan hänger ut Sida för deras underskott. Sidapengar används ju också både på i-landsambassader och för konsulära ärenden i många länder.

  Man borde kunna vara både Alliansvän och samtidigt kunna se kritiskt på Sveriges utrikespolitik under Bildt/Carlsson. Det är en jäkla röra minst sagt.

  • Erik Says:

   Utlandssvensk, absolut. S har svängt, dom bara inte erkänner det själva.

   Det jag hade hoppats på, var att Juholt (eller för den skull talespersonen Urban Ahlin) samtidigt som man meddelade denna omsvängning, hade påpekat att regeringens handlande var ren utpressning.

 2. Kalle Says:

  Inga nedskärningar att göras?

  Ambassaderna är redan mer eller mindre stängda. De UD-anställda på dem har redan nya tjänster, lokalanställda som jobbat i tjugo år i trogen tjänst har tvingats försöka hitta nya jobb.

  Att öppna dem igen skulle kosta 300 miljoner

  • Erik Says:

   Kalle, det visste jag inte. Min poäng är att det Riksdagen beslutade om i höst, nu har kommit om intet.

 3. Medborgare Says:

  Att rödgrön gjorde upp med SD för att driva igenom besparingen ”glömde” Juholt att nämna. Juholt dansar och kommer ingen vart, ”ett steg fram och ett steg tillbaka”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: