Behöver allt skrivas in i regler?


Lars-Åke Lagrell, ordförande i Svenska Fotbollförbundet (SvFF) tycker inte det. I alla fall inte när det gäller frågan om diskriminering och hets på bakgrund av sexuell läggning.

I dag är det inte tillåtet, och därmed straffbart med hot om böter, att diskriminera eller hetsa på bakgrund av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung eller religion. Dock inget om sexuell läggning, vilket öppnar för att det inte explisit är straffbart att hetsa för det. Konsekvensen, får man säga, har blivit att inga anmälningar kommit in mot hävdade hetsningar. 0 stycken. Lars-Åke Lagrell tycker dock inte att det är problematiskt.

– Det är samma sak som osportsligt uppträdande, det säger sig självt, säger Lars-Åke Lagrell som anser att reglerna inte behöver förändras.
– Vi kanske kan förtydliga det här, men det behövs inte eftersom det är självklart. Vi kan inte skriva in allt i reglerna.

Å andra sidan kan man ju säga följande. Om man tar dom kategorier som redan står i reglerna: Ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung eller religion, så verkar det ännu mer naturligt att hetsning av dessa grunder är osportsligt uppträdande. Lagrells argument verkar vara att är något självklart, så behövs det inte sägas. Men eftersom dom nämnda kategorier är ännu mer självklara som osportsligt uppträdande, så hade man ju inte behövt skriva in dom i utgångspunkten. Eller?

Enligt brottsbalken är diskriminering på bakgrund av sexuell läggning brottsligt. Givetvis har varenda förening rätt att skapa sina stadgar, men dom måste också följa svensk lag. Det kan väl inte ha undgått SvFF att homofobi har varit (och fortfarande är?) utbrett inom fotbollen. Borde inte detta ha varit ett ännu större grund för att skriva in det? Borde inte det göra det mer naturligt att sätta det bredvid ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung och religion. Svaret är jo.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: