TV-licensen ska utredas, behövs den?


I min tanke är svaret ja. Vilken form är en annan fråga. Eva Hamilton skriver i dagens DN hur hon vill att framtidens medielandskap ska se ut, eftersom regeringen nu ska utreda TV-licensens framtid.

Vissa debattörer tycker det är rimligt att sälja ut SVT och SR till privata aktörer. Men hur bevaras då oberoendet? Inte genom reklamfinansiering i alla fall, för då uppstår konflikten mellan reklamaktörer och programinnehållet. Varför skulle en vilja sponsa en produkt som kritiserar en? En användarbetald lösning fungerar på det viset bättre. Sen blir frågan hur många som faktiskt är villiga till detta. Kanske dags för något av opinionsinstituten att undersöka detta, för så vitt jag vet finns ingen sådan opinionsundersökning.

Skattefinansiering har samma betänkeligheter. På det sättet rubbar man oberoendet mellan stat och media. Genom finansiering via skattsedeln finns risken att regeringen lägger sig i och kräver ändring i programinnehållet.

Kulturministern indikerade i ett tal nyligen att programutbuden i SVT och SR ska vara smalare och ägna sig mer åt det som inte kommersiella aktörer kan. Dagens system, med en idé om ett folk-TV och en folkradio, kräver att utbudet är såpass brett att det appelerar till mängden. Det finns redan många röster som höjs om att kanalerna inte ger tittare och lyssnare det dom vill ha. Gör man rundradion (SVT och SR) ännu mindre, t.ex. skär bort diverse sportssändningar och vissa underhållningsprogram, får det en klar effekt. Färre vill tycka om rundradion, färre vill tycka om TV-licensen, och grundvalen för en fullständig privatisering vill därför vara lagd. Helt enligt moderatstilen.

Eva Hamilton har rätt i att medierevolutionen vill leda till fler sätt att ta in medier. Internet vill bli en större faktor att räkna med. Att SVT och SR därför ska finnas på webben är självklart. Men ska detta skisseras in i en framtida TV-licenslösning? Jag tror det. Det tyska systemet som tas upp är intressant. Internetuppkoppling jämställs därmed med TV och radio, om ingen av dom andra delarna finns. I utgångspunkten liknar detta en bredbandsavgift, som föreslagits av vissa för att släppa fildelningen ”fri”. I så fall, om man väljer den vägen kan man också fråga sig vad licensen borde heta. TV-licens? Medialicens kanske träffar bättre.

Åtminstone tror jag att det är oundvikligt att Internet någon gång kommer omfattas av licensen, för viktigheten och vidden av den mediaformen lär inte bli mindre med åren. Tvärt emot.

Annonser

Ett svar to “TV-licensen ska utredas, behövs den?”

  1. Alatariel Says:

    Men jag vill ha rätten att välja BORT -allt- vad TV heter …
    Jag vill själv bestämma vad jag betalar för i fråga om vilka tcp/ip-paket som får komma in i mina datorer!

    mm …

    https://docs.google.com/Doc?id=dchwsf6k_4gj2whbfb&hl=sv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: