Danskt medborgarskapsschabbel får kritik av FN


(Detta har så vitt jag vet inte markerats i svenska tidningar alls, inte ens av TT…)

FN-organet UNHCR kritiserar starkt Danmarks integrationsdepartement. I tio år har departementet nekat statslösa rätten att bli danska medborgare, helt i strid med FN-konventioner. Detta skriver tidningen Politiken.

Det handlar om väl 460 personer, framför allt palestinier, som inte är medborgare i någon stat. Minst 22 sökte om medborgarskap men fick avslag. I de andra fallen glömde departementet att upplysa om att rätten till medborgarskap fanns. UNHCR ska utreda dom nordiska ländernas flyktingpolitik, och kommer nu också att utreda departementets misstag. Redan kan dock FN-organet rikta kritik mot dom felaktigheter som skett.

För att få danskt medborgarskap krävs i normala fall att en person består en test i danska språket och kulturen. Men enligt en FN-konvention från 1961 har statslösa som blivit födda i ett land rätt att få medborgarskap i det landet fram till fyllda 21 år, även om man inte består eventuella tester. Samma rätt har enligt barnkonventionen statslösa barn. De 460 statslösa kunde enligt dessa konventioner få danskt medborgarskap utan att bestå testerna. Integrationsdepartementet avslog ändå 22 ansökningar från 2004 till 2010, och glömde att upplysa än fler om deras rättigheter.

Danmarks integrationsminister, Birthe Rønn Hornbech, har beklagat handläggningen och en intern utredning pågår i ärendet. Men senast för en vecka sedan skapade ministern rubriker när hon mitt under ett sammanträde i Folketingets invandringsutskott stängde av sin mikrofon och vägrade svara på frågor från oppositionen. Vänsterblocket i Folketinget, som sitter i opposition, är mycket kritisk till det inträffade. Dansk Folkeparti, å andra sidan, kräver att Danmark säger upp FN-konventionen från 1961 och därmed dom statslösas rätt till medborgarskap.

– FN älskar att brusa upp sig. De tror att dom är heliga och kräver att behandlas så. Det är på tiden att vi sätter dom på plats, uttalade DF:s migrationspolitiske talesman Søren Krarup til Politiken.

(Politiken: UNHCR criticises Denmark)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: