FI:s framtid


I dag kunde DN presentera nyheten att Gudrun Schyman, f d partilledare för (v) och f n partiledare för Feministiskt initiativ, avgår från sin post. Hon kommer dock att sitta kvar i styrelsen.

Man undrar sig vad detta har att säga för framtiden till partiet. I de debatter där (fi) medverkat så har ju Schyman varit stort sett enda medlem. I valet 2010 var Stina Sundberg tvåa på (fi):s valsedel, näst efter Schyman så klart. Sundberg fick också flest personröster, 162 stycken (bortsett från, igen, Schyman). Men vem är då Stina Sundberg? Så här står att läsa på (fi):s hemsida:

”Stina är 52 år och bor i Göteborg. Hon arbetar som kanslichef på RIO (Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation). Stina var med och byggde upp Kvinnofolkhögskolan och var dess rektor under många år. Stina har också varit aktiv i Kvinnohuset/Kvinnocentrum i Göteborg, Lesbisk Front, Tjejfilm mm.”

Två andra partistyrelseledamöter fick mer än 100 personröster i valet: Jonas Göthner och Sissela Nordling Blanco.

”Jonas är född 1987 i Uppsala och har nyligen flyttat till Stockholm. Han har tidigare jobbat som idrottsledare, vårdbiträde och diskare men är idag arbetslös. Jonas har engagerat sig för papperslösas rättigheter och är en av grundarna av den antirasistiska och queerfeministiska festivalen Uppsala Pride. Inom Fi har han engagerat sig i hbt-frågor och antirasistiska frågor samt i partiets Intersektionella medlemsgrupp. Jonas var fjärdenamn för Fi i riksdagsvalet 2010.”

”Sissela är född 1988 i Uppsala. Hon är uppvuxen i Uppsalastadsdelen Gottsunda och i Temuco, Chile, där hon som barn bodde i 8 år. Nu bor hon i ett kollektiv i Rågsved i Stockholm. Sissela har jobbat som bland annat reklamutdelare, telefonförsäljare, översättare och med olika projektanställningar för organisationer som arbetar mot diskriminering. Genom den feministiska antirasistiska tankesmedjan Interfem blev hon redaktör och layoutare till boken ”Makthandbok för unga feminister som (be)möter rasism och sexism i föreningslivet” som kom ut 2009. Inom Fi har hon varit aktiv i arbetsgruppen som tog fram politiken på områdena Antirasism, Globalisering och Migration, samt i en medlemsgrupp om Intersektionalitet. Hennes feministiska hjärtefrågor är antidiskriminering, minskade klassklyftor och global rättvisa.”

(Citat från http://www.feministisktinitiativ.se/styrelse.php)

Oavsett vem av dessa tre (eller andra) som skulle bli ny partiledare har jag mina dubier om det kommer leda till större inflytande. I det allmänna nyhetsflödet är FI = Gudrun Schyman. Kanske det rent av är därför som man väljer att byta ledning, för att undvika personfixering. Ändå kan jag inte förstå på vilket sätt detta skulle kunna öka uppslutningen för partiet i 2013, men förmodligen blir det mycket mera promotering av politiken.

Samtidigt har (fi) mycket få pressklipp gjorda efter valet 2010. Ett och annat feministiskt politiskt förslag har slunkit igenom, t.ex. om att papperslösa kvinnor ska få fler och större rättigheter än papperslösa män (signerat ovan nämnda Blanco). I mediabruset kommer dock (fi) utan Schyman att ha problem med att få uppmärksamhet. Undrar om flera Almedal-spex kan lösa det problemet?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: