JO förtydligar – om störande motdemonstranter


Det har alltmer kommit att bli ett inslag på vissa demonstrationer. Det anordnas motdemonstrationer som i yttersta konsekvens tvingar den upprinneliga demonstrationen att skingras. Sverigedemokraternas torgmöten slutar som regel på det sättet.

JO, justitieombudsmannen, har nu tagit upp ett fall med tillhörande uttalande angående motdemonstranter. I samband med kriget i Gaza under julen 2008 så anordnades en demonstration i Malmö, som handlade om ”fred och frihet för israeler och palestinier”. Demonstrationen kom bland annat att handla om Israels rätt till försvar, eller som en röd bloggare framställde det: ”Idag demonstrerar andra för Israels rätt att bomba skolor och sjukhus”. Demonstrationen blev våldsam, därför att en motdemonstration anordnades som störde ut den första, och därför att olika föremål kastades mot scenen där olika tal hölls.

I sitt uttalande kritiserar JO polisen för att inte ha ingripit och förhindrat att den tillståndsgivna demonstrationen (den första) stördes ut. JO skriver också ett stycke om ”allmänna utgångspunkter” angående demonstrationsfriheten. Här skriver JO bland annat att:

även om det finns en uttalad rätt att anordna en motdemonstration innebär detta inte en rätt att hindra huvuddemonstrationen eller på annat sätt omöjliggöra att den genomförs.

”Om enskilda deltagare i en motdemonstration uppträder ordningsstörande eller kanske till och med brottsligt (t.ex. genom att föra oljud i sådan utsträckning att huvuddemonstrationen hindras från att föra fram sitt budskap eller genom att kasta föremål eller avfyra fyrverkeripjäser mot huvuddemonstrationen) bör således i första hand ett ingripande mot dessa personer ske innan någon åtgärd mot motdemonstrationen som sådan eventuellt kan behöva vidtas.

”Sammanfattningsvis kan alltså konstateras att polisen när motdemonstranter stör en huvuddemonstration inte, innan ingripanden mot deltagare i motdemonstrationen eller mot motdemonstrationen som sådan genomförts utan framgång eller av annan anledning bedömts vara utsiktslösa, bör vidta åtgärder riktade mot huvuddemonstrationen, som t.ex. att anvisa den en annan plats.”

JO konkluderar alltså med det som många demonstrationsanordnare önskat sig – en uppmaning till polisen om att sätta in åtgärder mot störande motdemonstranter. Det är kanske inte nytt, men å andra sidan ägnar JO en del av sitt uttalande åt dessa synpunkter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: