Djurrättsalliansen bör ge svar


Dagens Kaliber avslöjar hur Djurrättsalliansen indirekt samarbetar med mer våldsamma organisationer, exempelvis Djurens Befrielsefront. Samtidigt ber man butiker skriva på ett kontrakt om att inte sälja päls, mycket under hot om skadegörelse och mordbrand, alltså direkt utpressning. Mycket samma metoder som brukar kallas ”maffiametoder”.

I inslaget intervjuas en Djurrättsallians-ledare, som demonstrerar på dagen för Barry Hornes död, den 5 november. Horne hungerstrejkade som en följd av ett 18-årigt fängelsestraff för försök till mordbrand, vilket han förövade genom att sätta ut brandbomber i köpcentra och pälsbutiker i Bristol och på Isle of Wight. Bomber som kunde ha orsakat stor skada eller till och med dödsfall. Ledaren är klar på att det Horne gjorde var rätt, och försvarar sig med att pälsindustrin i sig själv gör sig skyldig till grövre brott genom sin djurhållning. Det är kanske inte uppseendeväckande, men i alla fall talande för organisationen.

Själv är jag ambivalent inför frågan om pälsuppfödning. Uppfödningen i sig är ju kantad av skandaler kring vanvård, vilket tyvärr också inträffar inom alla former för djuruppfödning. Det handlar om att föra en utomordentligt god tillsyn. Sedan vill ett förbud mot pälsuppfödning flytta uppfödningen utomlands, till länder med slappare djurskyddslagar. Frågan är berättigad: Utomordentligt god tillsyn i Sverige eller kanske ingen tillsyn alls i utlandet? Samma människor som menar att djurens rätt är viktig, ser kanske inte att djurens rätt försämras om industrin flyttar utomlands. Men men.

Åtminstone är en sak klar. De militanta attackerna bidrar till en sak: Att den faktiska saken, att förbättra förhållandena för djur, inte tas seriöst. Att de som demonstrerar, vilket också sägs i inslaget, misstänkliggörs för att bedriva hot och utpressning. Det ligger mer i länken mellan DRA och DRF än vad DRA vill erkänna. Men DRA kan inte heller förvänta sig att demonstrationerna uppfattas som legitima, när misstanken om brott fortfarande finns.

Annonser

3 svar to “Djurrättsalliansen bör ge svar”

 1. Jan Says:

  ”Bomber som kunde ha orsakat stor skada eller till och med dödsfall.”

  ”Bomberna” var i själva verket mycket små antändare byggda med tändstickor som syftade till att utlösa butikernas sprinklersystem så att vattnet skulle förstöra golv och kläder.

  ”Själv är jag ambivalent inför frågan om pälsuppfödning. Uppfödningen i sig är ju kantad av skandaler kring vanvård, vilket tyvärr också inträffar inom alla former för djuruppfödning. Det handlar om att föra en utomordentligt god tillsyn. ”

  Eller också struntar vi helt enkelt i att hålla djur förslavade på det sätt vi gör idag enbart med rättfärdigandet att de tillhör en annan art. Precis som när vi förslavade andra människor med hänvisning till att de tillhörde en annan ”ras”.

  • Erik Says:

   “Bomberna” var i själva verket mycket små antändare byggda med tändstickor som syftade till att utlösa butikernas sprinklersystem så att vattnet skulle förstöra golv och kläder.

   Han må ha felat sitt syfte då, eftersom en av bomberna utlöste en brand som gjorde skador för 3 miljoner pund (vilket med dagens svenska växelkurs blir 30 miljoner kronor).

 2. Jan Says:

  ”Han må ha felat sitt syfte då, eftersom en av bomberna utlöste en brand som gjorde skador för 3 miljoner pund (vilket med dagens svenska växelkurs blir 30 miljoner kronor).”

  Snarare köpcentret som bröt mot lagen genom att inte ha fungerande sprinklersystem vilket brittisk lag kräver. Rätten konstaterade att Horne aldrig haft för avsikt att skada människor. Egentligen var det tur att stället brändes ner i en kontrollerad eldsvåda när ingen var där, så att det inte inträffade ett riktig olycksbrandtillfälle under dagtid då det funnits människor i lokalen, och ägarna låtit bli att underhålla sprinklersystemt. DÅ hade människor verkligen kunnat dö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: