Lagrådet får skäll för DLD-ja


Jon Wessel-Aas, norsk advokat och ledamot i Internationella juristkommissionen sågar Lagrådets yttrande över datalagringsdirektivet.

Yttrandet finns att läsa här

Jag har tidigare skrivit om hur illa EU och regeringen skött frågan, och om hur regeringens förlängda arm i Riksdagen far med halvsanningar för att försvarare något som han inte själv tycker om.

Internationella juristkomissionen gjorde en intervention i det mycket spännande (men trögtgående) ärendet som Centrum för rättvisa väckte i Europadomstolen, där de vill få FRA-lagen underkänd. Kommissionen stödde Cfr i sin sak mot Sverige, som förhoppningsvis leder till baksmäll för regeringen.

I sitt yttrande presenterar Lagrådet ett enda argument, som råkar vara positivt för förslaget, nämligen att eftersom operatörerna redan sparar de uppgifter som regeringen nu vill tvångsomhänderta, så är det inte fel att lägga lagstiftning på bordet. Wessel-Aas ville ha sett en större diskussion kring Europakonventionen, vilket avfärdas i yttrandet med att lagförslaget

”anses utgöra ett med europeiska ögon försvarligt ingrepp i den personliga integriteten för att få till stånd nödvändiga brottsbekämpande åtgärder”

Att säga så är egentligen ett skämt, för med detta överser Lagrådet att författningsdomstolarna i Tyskland och Rumänien underkände direktivet. Lagrådet menar alltså att dessa domstolar är helt på vischan när dom säger så? Besynnerligt.

Jag vill igen erinra om att använder man norska siffror på svenska förhållanden vill lagringen vara onödig i 99,95 % av fallen. Ändå säger Lagrådet att direktivet är ett ”försvarligt ingrepp i den personliga integriteten”.

De lagrådsmedlemmar som avgjorde saken var f.d. justitierådet Bo Svensson (som i sin tur blev känd för NJA 2007 s. 194, som omvälvade praxis för livstidsstraff), regeringsrådet Eskil Nord och justitierådet Ann-Christine Lindeblad. Som juridikstudent vill jag inte idiotförklara dom, men man undrar vad som sades i det rummet där rådslagning hölls. Jag undrar verkligen.

Annonser

Ett svar to “Lagrådet får skäll för DLD-ja”

  1. Lagen om datalagring bygger på principen att vi alla är potentiella hot mot nationens säkerhet | Kulturbloggen Says:

    […] Erik har också bloggat om detta. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: