Oberoende granskning av Göteborgspolisen


Vi minns vad som hände 2001. När Göteborgskravallerna inträffade och flera av polisens företrädare stod åtalade i domstol. För att ha låst in och trakasserat demonstranter på Huitfeldska gymnasiet utan rimlig misstanke om brott.

Nu har ännu en mycket besvärande omständighet runt Göteborgspolisens handlande kommit fram. Polisen höll män inlåsta i tre timmar i en moské i norra Göteborg. Dessutom har det nu proklamerats att utredningen lagts ned i bombhotsfrågan – ”stämpling och/eller förberedelse till terrorbrott” – eftersom brott inte kan styrkas.

När en krissituation uppstår är det inte ovanligt att det sker misstag. Information går inte ut, fel information kanske går ut. Men det som hänt i Göteborgsfallet är extraordinärt. Jag hoppas att åklagaren som nu utreder möjligt tjänstefel kommer till ett rätt beslut – och jag hoppas att personerna som kränkts begär skadestånd hos JK.

Dessutom skulle jag gärna ha sett en oberoende granskning av polisens agerande. Men det lär säkert bli svårt – med tanke på hur sällsynta såna granskningar är. Men myndigheterna har inte gjort ett mindre betydande fel, de har gjort två-tre graverande fel.

Dessutom ska nu Danmark granska ambassadövervakningen som amerikanska ambassaden gjort. För att förhöra ambassadpersonalen krävs godkännande från USA, och vi får se om ett sånt godkännande kommer. Uppenbart styr och ställer USA lite som dom vill i världen, men varför skulle dom ha glädje av att lämna ut sina medborgare till länder som man betraktar som sina ”allierade”?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: