Sammanfattning – Ekforshärvan


Nu har jag flyttat mig längre norr, i alla fall i tanken. Till Haparanda och Övertorneå i Norrbotten, mot gränsen till Finland. Där har det pågått en härva som jag tror saknar motstycke (i alla fall sedan tio år tillbaka). Har ni bättre förslag så maila gärna, för den saks skull.

Huvudaktörerna i härvan är Ekfors Kraft AB och Ekfors Elnät AB, vanligen kallade för Ekforsbolagen. 2007 ägde Ekfors Kraft tillsammans 2 496 ljusstolpar i Haparanda och Övertorneå. Själva belysningen av stolparna besörjdes av Ekfors, som fick betalt av kommunerna på en enligt dom rimligt nivå. 2001 betalade kommunerna ca 445 kr per belysningspunkt (ljusstolpe), vilket ger 1,1 miljoner kronor med 2007 års antal stolpar.

I januari 2002 sade Ekfors upp sitt avtal med kommunerna, eftersom man menade att kommunerna skulle betraktas som en vilken annan aktör som helst. I anslutning till detta fortsatte Ekfors att leverera ström trots att avtalet sagts upp, fast nu med högre priser. Den aviserade ökningen skulle vara 695 kr per belysningsenhet. Denna summa justerades sedan upp till 831 kr per belysningsenhet, vilket blir 2,0 miljoner med 2007 års antal stolpar.

Sedan kommunerna försökt att kontakta Ekfors, utan att lyckas, försökte man själva beräkna kostnaderna för belysningen. Utan att Ekfors skickade ut behjälpliga fakturor, ens på kommunernas begäran. Sedan kommunerna vänt sig till Energimyndigheten, som inte kunde bjuda på hjälp, kom så fakturan från Ekfors. Denna löd nu på ett pris motsvarande 920 kr per belysningsenhet, vilket är mer än dubbelt så mycket som 2001. Kommunerna bestred den kraftiga prishöjningen, och Ekfors fortsatte att leverera kraft trots att kommunerna betalade mindre än vad företaget krävt.

Inför vintern 2006 gick Mikael Styrman, Ekfors’ vd ut offentligt och förklarade att belysningen inte skulle tändas förrän kommunerna betalt det de var skyldiga. Någon faktura på belysningen för 2005 och 2006 hade dock inte skickats och kommunen menade att Ekfors inte var konsekventa i sina offentliga uttalanden kring beloppen som kommunen skulle betala.

2007 stämde kommunerna Ekfors och menade att företaget missbrukat sin monopolställning på marknaden för att pressa fram oskäliga priser. Marknadsdomstolen konstaterade i sin dom att företaget visserligen förfarit besynnerligt, men att man inte kunnat visa att Ekfors missbrukat sin monopolställning. Två ledamöter (av fem) ville dock fälla Ekfors.

Som en konsekvens av domstolsutslagen och turerna, började Haparanda och Övertorneå att bygga egna lysmaster. Ekfors’ master var nämligen fortfarande nersläckta p.g.a. tvisten. Ekfors klagade och hävdade att kommunen medvetet försökte undvika att betala och på så sätt slingra sig ur tvisten. Och när Ekfors 2008 skulle ansöka om en ny nätkoncession restes höga röster från remissinstanserna. Marknadsdomstolen sa först ja till att låta kommunerna bygga egna belysningsanläggningar, något som Konkurrensverket till slut gav kommunerna rätt till, i september i år. Ekfors invände då och menade att anläggningen som byggts inte var elsäker. På bilder från anläggningen stöttades vissa stolpar upp med pålar. Elsäkerhetsverket kunde dock den 8 september i år konstatera att anläggningen visst var säker.

Men Ekfors har slarvat till det för sig själv också. Två gånger under 2000-talet sattes företaget under tvångsförvaltning eftersom Energimyndigheten ansåg att företaget brustit i sina skyldigheter. Ekfors valde då att inte lämna över handlingar som förvaltaren och senare även domstolar krävt att få se. 2007 hade företaget, enligt Sveriges Radio, närmare 40 miljoner i skatteskulder. Ett konkurshot avvärjdes i sista sekund av en betalning som Mikael Styrman gjort, på 1,8 miljoner till en borgenär.

Sista del i Ekforshärvan är visserligen inte skriven. Men Mikael Styrman lär få problem att hantera företaget framöver. I maj 2010 dömdes han i tingsrätten till tre års fängelse för skattebrott, och han fick näringsförbud i fem år. En dom som överklagats. Förvaltningsrätten i Linköping beslutade så, 21 september i år, om att tvångsförvalta Ekfors. Återigen fann man att företaget inte gjort vad som ålegat dom. Ändå skickade Ekfors ut ett brev i oktober i år om att elfakturorna skulle betalas till Ekfors och inte till den tvångsförvaltare som rätten tillsatt.

Mikael Styrman driver sin egen blogg, där han inte kommenterar skatteskulderna eller domen om skattefusk. Men han skriver långa brev om hur f.d. kommunalrådet i Haparanda, Sven-Erik Bucht (s), numera riksdagsledamot, medvetet bedrivit valfusk och är inkompetent, och långa brev till regeringen om den ”nazistiska fatwa” som tvångsförvaltningen innebär, och kräver att regeringen river upp beslutet (även om det betyder ministerstyre). Dessutom om hans ”politiska” fängelsevistelse i Norrköpingsfängelset.

Det senaste i ärendet: Övertorneå kommun har betalat delar av fakturorna från Ekfors. Dock har hans företag försatts i konkurs, så pengarna lär hamna hos konkursförvaltaren i stället för i Norrköpingsfängelset.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: