Tyvärr, Sverige


Bombhoten mot Göteborg blev en av huvudnyheterna i förra veckan, och fyra personer arresterades. Alla släpptes men för två personer kvarstår misstankarna tydligen.

En 39-årig man framträdde i ”Debatt” i SVT och berättade om hans gripande i samband med aktionen mot de misstänkta terroristerna. För första gången kom det också fram att han bara skulle hämtas till förhör (HÄFÖ), inte gripas som misstänkt. Fler besvärande moment har nu dykt upp, 39-åringens barn uppger att poliserna agerat hotfullt mot dom.

Jag vill peka på en händelse som skedde 2006 i London. Två personer greps i samband med ett liknande raid mot lägenheter i Forest Gate i stadsdelen Waltham Forest. Båda släpptes, utan misstanke om brott. Men ingripandena var lika fullt problematiska och bar prägel av övervåld.

Dennis Töllborg uttalar sig nu om Västra Götalands-polisens agerande och internutredningsteknik. Och det är skrämmande. Jsg håller helt med Töllborg om att utredningar ska vara händelseorienterade, inte brottsorienterade som i dag.

Och så vill jag slänga in ännu en gång: Frige internutredarna från polismyndigheterna! Bilda en fristående myndighet, som i Norge, som i Sverige. Och som kan ge pressmeddelanden och sensurerade rapporter på sina hemsidor – så att folk som vill kan ta del av arbetet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: