Miljöpartiet börjar friskt…


Allmänna motionstiden i Riksdagen har nu slutat. I Norge är systemet att motioner kan lämnas in under hela riksmötet, vilket jag till dels föredrar framför att bara hålla motionstiden öppen tre veckor. Nåja.

Grön Ungdoms språkrör Maria Ferm deltog i frågestunden och ställde frågor till Tobias Billström om romerna i Sverige. Nu är den nya riksdagsledamoten i farten igen, tillsammans med sex andra miljöpartister (bland andra Gustav Fridolin och Mehmet Kaplan) har hon skrivit motionen ”Fildelning, rättssäkerhet och integritet” (Motion 2010/11:N440)

Det är en bra motion, i alla fall så till vida att de kräver avskaffande av Ipred-lagen (punkt 5), datalagringsdirektivet (punkt 3), vill tillsätta en särskild integritetsutredning (punkt 6), och slutligen önskar att Riksdagen tillkännager att ”att den personliga integriteten och rätten till privatliv aldrig får kompromissas i framtida lagförslag som motiveras av skiv- och filmbolagsbranschens vinstintresse” (punkt 4).

Den sista punkten är väldigt bra. Det känns som det synet inte har existerat i Riksdagen eller regeringen sedan, ja, sedan när? Christian Engström i Europaparlamentet har ju redan tagit upp frågan (bra!). Men att regeringen Reinfeldt, som ju redan infört FRA-lagen, nu skulle lägga sig platt för en miljöpartistisk motion, är föga troligt.

Två gånger under förra mandatperioden förlorade alliansen voteringar: Dels den om utredning av mediekoncentration i Sverige (som man sedan hyggligt ignorerade och hoppades att skulle gå över) och dels den om folkmordet i Armenien under 1. världskriget (som Carl Bildt kritiserade friskt). Förhoppningsvis finns det folkpartister och centerpartister som kan hålla med om.

Till slut: Jag avser att kontakta Sverigedemokraterna för att ställa frågor om deras syn på fildelning och personlig integritet. Varför? Därför att de inte precis gått ut hårt med sitt syn på de frågorna, och de är viktiga för mig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: