Regeringens planerade politik


I en åttasidig skrivelse har regeringen nu presenterat höstens propositioner och skrivelser. Det är interessant läsning för att analysera regeringens politik, även om dokumenten inte har behandlats av Riksdagen än.

Plånboken i P1 behandlade i veckan frågan om skuldsaneringen, och folkpartisten Jan Ertsborn medverkade och kritiserade regeringens undfallenhet i frågan.  Justitieministern hänvisade till en framtida proposition i ämnet, och visst, Justitiedepartementet planerar att introducera Bättre möjlighet till skuldsanering, som den heter, i november.

I november planerar också regeringen att introducera Avtalslicens för återanvändning av verk i radio- och tv-bolagens arkiv, en överskrift som verkar misstänkt lik ett av förslagen från Renforsutredningen.

I december vill Justitiedepartementet både lägga fram De brottsbekämpande myndigheternas tillgång till uppgifter om elektronisk kommunikation och en proposition som införlivar datalagringsdirektivet i svensk rätt.

4 november är det dukat för stor debatt, eftersom Utrikesdepartementet då vil diskutera de svenska styrkorna i Afghanistan. Till den tid borde de röd-gröna och SD förbereda sig, om de vill försöka omkullkasta det första regeringsförslaget på länge. Senare, i december, ska Riksdagen ta ställning till sanktioner mot Nordkorea och Iran.

Socialdepartementet vil att Riksdagen ser över narkotika- och läkemedellagstiftningen i höst. Redan 19 oktober ska propositionen En översyn av narkotikalagstiftningen behandlas, och i november läggs en nationell strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken fram.

Bland mycket annat vill Finansdepartementet i december att Allmänna hypoteksbanken avvecklas.

Utbildningsdepartementet har redan bordlagt propositionen om betyg från årskurs 6, och under riksmötet avser man att introducera bland annat lärarlegitimationer (oktober), leveransplikt för elektroniska dokument (november) och nya regler om distansundervisning (januari 2011).

Jordbruksdepartementet har visserligen avvecklats, men regeringen har inga (!) propositioner därifrån de nästa tre månaderna.

Medan Miljödepartementet har få allmänt spännande förslag till riksdagsbeslut, har Näringsdepartementet flera. Den 26 oktober introduceras dels propositionen Åtgärder för att höja kvaliteten i järnvägssystemet, och dels Alkolås för rattfyllerister.

Även Kulturdepartementet har inga inplanerade propositioner och skrivelser. För Integrations- och jämställdhetsdepartementets del finns bara en: Ny lag om leksakers säkerhet, som efter planen ska introduceras i november.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: