ACTA: Skyddsspärrar blir tydligen lagligt…


På onsdagen publicerades den mer eller mindre färdiga texten till ACTA (Anti-Couterfeiting Trade Agreement), mellan USA, EU och vissa andra parter. Någon bestämmelse om rätt att stänga av människor från Internet finns lyckligtvis inte, men kvar finns tyvärr andra ingripande bestämmelser.

Artikel 2.18(4) utvidgar rätten för upphovsrättsinnehavare att begära ut personuppgifter om misstänkta fildelare. Återigen visar alltså de stora länderna att de vill underminera polismyndigheternas maktutövning, och ge privata organisationer som Antipiratbyrån sådana rättigheter.

Artikel 2.18(5) gör ett ännu större ingrepp i egendomsrätten. För det första legaliserar den bestämmelsen skyddsspärrar som begränsar användarens rätt att använda musik, film, bilder m.m. För det andra säger bestämmelsen att alla intrång mot dessa regler ska bestraffas. Ett exempel på en skyddsspärr är koden i DVD-skivor som ska försöka begränsa möjligheten att kopiera DVD:n i fråga. Svenskar som använder Linux, som jag, riskerar då i framtiden att behöva bryta mot lagen för att se på en DVD, och riskerar, om ACTA går igenom, sannolikt ett bötesstraff.

Tyvärr är det bara att konstatera att återigen låter myndigheterna upphovsrättsindustrin gå före användarna i teknikfrågor, igen får industrin bestämma. När börjar man lyssna på oss användare?

DN, SvD

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: