Borde inte svenskarna också vara en folkgrupp?


…kan man fråga sig. Frågan kan vara berättigad när det gäller hets mot folkgrupp, som är ett brott i brottsbalken (16 kap. 8 §). I november 2005 ansåg nämligen JK i ett beslut att svenskar inte kan omfattas av bestämmelsen. Varför inte?

Enligt JK infördes bestämmelsen för att skydda minoriteter i Sverige från angrepp som majoriteten kunde rikta. ”Det fallet att någon uttrycker kritik mot svenskar torde inte ha varit avsett att träffas av straffstadgandet”, sa JK den gången.

De flesta bestämmelser om hets mot folkgrupp som finns i andra länder har införts av ungefär samma orsak, nämligen att skydda minoriteter från övergrepp som majoriteten kunde rikta. Detta skyddet borde även i fortsättningen få finnas. Men, vill jag invända, borde inte bestämmelsen vara neutral? Borde inte också angrepp som minoriteter riktar mot majoriteten vara straffbart?

Vissa vill säkert säga att så är fallet i dag. Visst, vi har ofredande och förtal. Men i båda fall krävs mycket god bevisning eller ”allmänna synpunkter” för att starta en utredning. Hets mot folkgrupp är en annan sak. Det är redan en könsneutral bestämmelse. Låt den också bli nationalitetsneutral!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: