Varför är makten så rädd för Stasi-arkiven?


Då Öst-Tyskland upplöstes, kom Stasis arkiv fram i ljuset. Närmare 180 kilometer med prydligt uppställda pappersbuntar, fulla med hemligheter ägnade att göra stor skada.

Myndigheten BStU inrättades för att förvalta och hantera arkivet. Envar som finns registrerad i arkivet kan på begäran hos BStU få utlämnat sin akt, medan forskare har mer eller mindre obegränsad tillgång till arkivet efter att ha ansökt om tillgång.

I Tyskland finns i grunden få problem med att publicera utdrag från arkivet om det gäller högt uppsatta tjänstemän och politiker. Saken är en helt annan i Sverige. Hur kan det komma sig? Varför måste en forskare som önskar insyn gå flera år i domstol för att till slut påläggas full tystnadsplikt?

Man kan dra många konklusioner av maktens rädsla för insyn i registren, det mest konspiratoriska att högt uppsatta tjänstemän varit involverade med Stasi. Säpo väljer ändå att förklara sin ovilja med att ”deras källor måste skyddas”. Visst. En storskalig offentliggöring vore kanske inte helt bra för dom källor som beviljats anonymitet.

Men hade Stasi spioner i höga positioner, med nyss på makten, är det väl ändå viktigt att få veta det? Jag tycker först och främst att den forskare som nu, efter mycket trassel, tillåtits att se arkiven inte bör tilläggas en hundra-procentig tystnadsplikt.

Klart är i alla fall att om Vänstern verkligen menar allvar med att man övergett kommunismen en gång för alla, borde man ta initiativ till en öppning av arkiven. Särskilt om man skulle komma till makten i september. Annars vill bara spekulationerna fortsätta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: