”Sjöberg”: Förbud mot lotterireklam inte oförenligt med EU


Målen C‑447/08 och C‑448/08 (hittas enklast genom sökning här) har nu avgjorts i EU. Otto Sjöberg, fd chefredaktör för Expressen, och Anders Gerdin, fd chefredaktör för Aftonbladet, fälldes i Stockholms tingsrätt för att ha gjort reklam för företagen Expekt, Unibet, Ladbrokes och Centrebet på sina hemsidor. Efter att ha dömts till dagsböter överklagades domen. Efter att först ha sagt nej till att ta upp målet tvingade HD hovrätten att handlägga fallet, och då begärdes förhandsavgörande från EG-domstolen in. Frågeställningen var om förbudet mot att ”främja deltagande i … ett utom landet anordnat hasardspel” (38 § 2 st. lotterilagen).

I princip är detta en spännande frågeställning eftersom vissa andra land, t.ex. Norge tillämpar samma taktik. Å andra sidan har ju Sveriges alkoholmonopol inte fått nej av EG-domstolen (än…). Huvudargumentet från Sjöbergs/Gerdins sida var att förbudet som det är i dag diskriminerar hasardspel utomlands jämfört med inomlands,  och att sådan diskriminering är förbjuden enligt EU.

EG-domstolen kom till slut fram till att

1) främjande av hasardspel utomlands är inte i strid med artikel 49 EG, och

2) det går inte att, som det är nu, straff för främjande av hasardspel bara finns för hasardspel anordnade utomlands. Detta utgör diskriminering enligt domstolen.

Domstolen gör nämligen bedömningen att eftersom de fyra företagen anordnar spelen i vinstsyfte, hade de inte fått tillstånd att anordna spelen i Sverige (§ 44). Och därför är det ingen diskriminering i förbudet, eftersom Otto Sjöberg och Anders Gerdin hade behandlats likadant om företagen hade varit i Sverige.

Annonser

Etiketter: , , , ,

Ett svar to “”Sjöberg”: Förbud mot lotterireklam inte oförenligt med EU”

  1. Framtidens lotteriregler – fritt fram för utländska bolag? « Från utomlands Says:

    […] en tidigare post kommenterade jag EU-domstolens förhandsbesked, som hovrätten inhämtade, och som kom för nästan exakt ett […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: