Dags att ta bort förtal som brott?


Norge är på väg att få en ny strafflag. Europarådets resolution 1577 (2007) uppmanade medlemsstaterna att ta bort fängelsestraff från straffskalan för förtal, vilket innefattade Norge. Maxstraffet för förtal i Norge är sex månaders fängelse, men högst tre år om det är fråga om grovt förtal. I utgångspunkten gällde uppmaningen att ta bort fängelsestraffet, men justitieministern, Knut Storberget (socialdemokrat), gjorde en helsväng och tog bort alla de nya bestämmelserna om förtal i den nya strafflagen. Trots att ett förslag till remiss hade skickats ut som löd i direkt motsatt riktning.

I propositionen skriver den norska regeringen, efter en del överväganden, att ”Etter departementets syn taler gode grunner for å erkjenne at straff ikke lenger er en praktisk eller formålstjenlig sanksjon mot de rene omdømmekrenkelser.” [Ot. prp. (2008-09), s. 166]

Straffet för förtal i Sverige är böter, eller fängelse i högst sex månader om det är fråga om grovt förtal. Eftersom det inte ingår fängelse i straffskalan blir eventuella polisutredningar svårutredda, eftersom vissa centrala åtgärder enligt rättegångsbalken inte går att ta till. Resultatet blir ett stort antal enskilda åtal i brottmål. Att då i stället driva skadeståndsmål som enskild är inte ett stort steg i sig. Den enda skillnaden blir att personen i fråga inte får ett knapp i brottsregistret och en bot att betala till staten.

Förhållandet till JK är en annan femma. Förtal är i dag ett brott som JK kan utreda ur tryckfrihetssynpunkt. Tas brottet förtal bort, kan inte JK utreda gärningen som brott. Ett spontant förslag jag kommer på är att ge JK myndighet att driva skadeståndsanspråk för den drabbade, mot det medium som gjort det klandervärda uttalandet. Möjligtvis återkommer jag med mer klargörande lagförslag, men denna tanke är härvid utkastad på Internet, i yttrandefrihetens värld.

Vad tycker ni som läser denna post? Borde förtal vara eller icke vara ett brott? Kom gärna med synpunkter (men undvik personangrepp…)!

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: