Allt eller inget, (mp)


Niclas Malmbergs inlägg på Newsmill förbryllar mig. Enligt han skulle rätt till yttrandefrihet inte betyda rätt till ekonomiskt stöd för yttrandefrihet. Denna (o)logiska ekvation haltar en aning: I överförd betydelse kan man i så fall säga att man måste förtjäna rätten till yttrandefrihet – det funkar inte. Yttrandefrihet betyder rätt till ekonomiskt stöd för yttrandefrihet, bland annat.

Att vänsterpartierna (här representerat genom Miljöpartiets ledamot i nämnden) inte önskade stöd till Nationell Idag har grundat sig på att NI står för odemokratiska värderingar. Dess åsikter ligger långt ute på högerkanten, vilket inte har ifrågasatts. Men är det lämpligt att dra in presstöd därför att en tidning inte har ”rätt” åsikter? Absolut inte. Ska det finnas ett presstöd, ska det vara öppet för alla tidningar som vill utnyttja möjligheten. Allt eller inget.

Niclas Malmbergs förslag är besynnerliga.

  • Krav på att andelen nyhetsmaterial i tidningen är minst 55 procent.
  • Ändrad definition så att opinionsbildning inte räknas in bland detta nyhetsmaterial.
  • Krav på att de nyheter som skildras är av olika karaktär.

Okej, så vi behöver alltså ännu en myndighet, vi kan kalla den Nyhetsmyndigheten, som ska granska vilka publikationer som ska ges offentligt stöd. Jag vänder mig dels mot förslaget p.g.a. att begreppet ”nyhet” inte kan defineras (i alla fall inte enkelt), vilket leder till en oerhörd rättsosäkerhet, dels eftersom press och stat inte kan bindas ihop på ett sätt som skadar pressens oberoende. Är detta verkligen ett seriöst förslag? Jag undrar…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: