”Arvsynds-beslutet”: Kortfattat och kontroversielt – eller?


I stort sett alla större tidningar (eftersom ju svaranden är en större tidning), men också SR:s program Medierna, har slagit upp nyheten om att Sydsvenskans ansvarige utgivare Daniel Sandström skulle vara ansvarig även för artiklar publicerade före hans tillträdande. Expressens Thomas Mattson är kritisk, medan Journalistförbundet tydligen inte är det.

Frågan som aktualiseras är, som många redan varit inne på, om ett artikelarkiv på Internet står under den ansvarige utgivarens ansvar. Förvisso är jag beredd att hålla med de som menar att ett ja på frågan innebär att utgivaren tvingas ta bort känsliga artiklar, men om så skulle vara fallet är det ingen på redaktionen som är ansvarig för dessa gamla artiklar. Om nu inte den f d ansvarige utgivaren finns kvar i annan position, det vill säga. I så fall borde det finnas en ”ansvarig arkivarie” som handhar ärenden där vissa känner sig kränkta. En arkivombudsman.

Sedan har Sydsvenskan självmant gått in och sagt att domen feltolkades. Som den juridiknörd jag har visat mig vara, var jag tvungen att leta rätt på domen i fulltext (och hittade en hänvisning med pytteliten text på deras hemsida…). För er andra har jag laddat upp den här, i lämpligt format. Det är en kort dom, bara fyra sidor lång, med extremt korta domskäl. Bakgrunden är givetvis att frågan i sig är kortfattad och bara avser ett lagrum. Men jag läser själv varför annan media feltolkade domen. Trots försök är det inte helt okomplicerat att utläsa vad domstolen har menat, men jag har till slut kommit till samma slutsats som Sydsvenskan gjorde.

För vad har domstolen egentligen sagt? Jo, man besvarar advokatens fråga om Sandström är rätt part i målet eftersom han är ansvarig utgivare. Men advokaten gör inte gällande att brottet skedde från och med 2004, utan från den dag han uppmanade Sydsvenskan att radera artikeln. Och då var Daniel Sandström ansvarig utgivare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: