De mest populära bloggarna har högerextrema undertoner


SD:s Kent Ekeroth har uppmärksammats för att han har namngivit den 23-åring som häktats för dödsmisshandeln i Landskrona. Rätten häktade honom inte för mord, men grov misshandel och grovt vållande till annans död. Mannen är av utländsk härkomst, och som brukligt är råkar alltid ett antal bloggar slå upp stort att så är fallet och anklaga Sveriges politiker för att svika landet.

Den 24 mars sände UR programmet ”Bildningsbyrån” som handlade om politiker på Internet. Bland annat kom det då fram att Jimmie Åkesson är den partiledare som är populärast både på Facebook och YouTube. Christoph Andersson, mångårig journalist hos SR, medverkar i dag i en artikel i DN där Internet framställs som högerextremas nya hamn för åsiktsspridning/propaganda. Vissa bloggare har analyserat och funnit att DN:s artikel skulle vara riktad på så sätt att man skonar Alliansregeringen. Nog för att jag kan analysera texter, men just det som Kulturbloggen påstår ser inte jag.

Människor med utländsk härkomst är överrepresenterade i brottsstatistiken. Det kan till och med BRÅ intyga. Sidor som har högerextrema åsikter brukar i vanlig ordning skylla på att invandrare begår brott som en del av deras identitet, vilket ger slutsatsen, om än förtäckt, att invandrare inte är välkomna. Detta går att utläsa om man bara tar sig mödan att titta igenom dessa sidor. Även om jag förstår att få som inte delar deras mening gör det.

På Fria Nyheter och Politiskt Inkorrekt, två sidor som höstar succé hos WordPress (PI har nu också flyttat ut till egen hemsida) flödar kommentarer och bloggposter som mest handlar om invandring, hur felslagen den är, nyheter om SD inklusive opinionsmätningar, och publicering av domar, gärningspersoners namn och personnummer. Det pratas om gammelmedia och deras ”beröringsskräck” gentemot personer med invandringsbakgrund. Kommentatorer önskar 30 års fängelse för Bengt Westerberg och Mona Sahlin, sistnämnda som också kallas för Mona Muslim. Kommentarerna på FN modereras sällan, på PI har man nyligen infört ett nytt kommentarssystem för att stävja högerextremism. Ett avslutande ord blir att båda sidor tycker det är populärt att publicera domar från Migrationsdomstolen som vinklas till att ”de borde inte få stanna”.

Nu ska jag sluta kasta ur mig vad dessa sidor skriver, eftersom det går att fortsätta ramsa upp näst intill i all evighet. Gustav Jansson från PI medverkade i UR:s program den 24 mars. Han sa då såhär till reportern:

GJ: Vi tycker inte att folk ska behöva vara tysta, det får vara deras eget ansvar vad de skriver

Rep: Är det okej att skriva att man hatar alla som kommer ifrån Mellanöstern och Nordafrika?

GJ: Jaa, det tycker jag, då uttrycker man en åsikt, det tycker jag är helt okej

Rep: Och om man dessutom spär på det med en massa nedsättande om att de är inavlade och sånt?

GJ: Men då uttrycker man också en åsikt, och en åsikt som dessutom har faktastöd. I fall man ska uttrycka sig så om vissa folkgrupper.

Och detta kommer SD surfa på – kanske ända in i Riksdagen.

Annonser

2 svar to “De mest populära bloggarna har högerextrema undertoner”

 1. kalle008 Says:

  Ett av skälen är förstås gammelmedias hemlighållande av fakta. Det förekommer mycket sådant. Just nu har våra stora dagstidningar undvikit att publicera den senaste opinionsundersökningen från SENTIO (där SD hade stor framgång , med 7,6 % av rösterna). Man kan ana varför. Sök själva på DN, SvD och AB! Mätningen gjord kring 1/4.

  Dessutom har många debattsajter synnerligen underlig uppfattning om vad som är rasism. Citat från offentliga handlingar kan t ex anses vara rasistiska. Siffror ur BRÅ1996:2 (där etniska gruppers kriminalitet beskrivs) kan anses rasistiska. Hänvisningar till sajten Politiskt Inkorrekt kan anses rasistiska i sig, dvs själva LÄNKEN dit medför att inlägg tas bort!

  SD och andra nationella rörelser lever på att gammelmedia döljer och ljuger om invandringens följder, främst brottslighet och ekonomiska förluster.

  Uppriktighet, genomskinlighet, fakta och sanning skulle kunna vara ett vapen mot SD. Men jag tvivlar på att det vapnet kommer att användas. Våra politiker vågar inte. Trots att de vet hur läget är.

 2. Erik Says:

  Man kan ju bara konstatera att svensk media och svenska politikers motstånd att prata om invandringens problem har lett till denna situation.
  Nu får man faktiskt skylla sig själv om man inte gillar läget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: