Turkiet käcklar tillbaks…


Sveriges Riksdag fattade beslut om att erkänna folkmordet i Det osmanska riket under 1:a världskriget för lite över en vecka sedan. Att Turkiet därför nu kommenterar beslutet i mer eller mindre välvalda (enligt svenska mått) kommentarer var väl inte oväntat.

Jag förstår de som tycker att historien är något för historiker och inte för politiker. Visst håller jag med om det. I den här frågan finns bara ett aber. För Turkiet har ju själv valt att göra frågan till politik, genom att förbjuda alla turkar (men då säkert främst de armenier som Erdogan vill utvisa) att själva erkänna händelsen som folkmord. När de politiserar det här, får väl vi också göra det. Och att inte något hänt förräns nu är väl heller inget argument för att inte göra en sådan manifestation.

Mona Sahlin är oroad över Turkiets svar på riksdagsbeslutet. Recep Tayyip Erdogan, Turkiets statsminister har ju sagt sitt om att utvisa armenier som saknar turkiskt medborgarskap från landet. Sahlin är närmast tvungen att ge svar på tal, men just denna reaktion är ju föga förvånande. För ett land som ända sedan detta skedde har förnekat folkmordet, förbjudit kurder från att tala sitt språk och ha sin egen kultur, var man ju själv tvungen att ge svar på tal.

Jag har inte varit jättekritisk till ett eventuellt EU-medlemskap för Turkiet, men det är svårt att se hur ett så nationalistiskt land som Turkiet är, skulle kunna dela med sig till andra nationer (Grekland, någon?) i ren EU-anda. Därför har jag nu (som ni säkert förstår) svängt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: