Sopåkarnas vägran


Sopåkarna i Stockholm är inte nöjda med den löneförändring som AD godkänt, och går nu till drastiska tilltag. I fjol strejkade man vilt, i år väljer man att överhålla arbetsmiljölagen.

I debatten finns de som tycker sopåkarna gnäller, och jämför med sina egna sophämtare som använder sidlastare (allting sköts med spak, föraren behöver inte hoppa ut). Skillnaden är att i Stockholms innerstad fungerar detta inte, man måste ut och bära säckar eller dra tunga kärl.

Det är givetvis optimalt om förbund och arbetsgivare kan komma överens om avtal. Men i det här fallet har Transport enligt min mening klantat sig ganska mycket. När det står att ”prestationslön bör användas”, betyder inte det att ”prestationslön ska användas”. Man har kunnat göra tillägg eller förtydliganden, men det har inte skett. Samtidigt blir löneskillnaden relativt liten.

Men det är ändå värt att tänka på, att om sopåkarnas aktion nu skulle leda till en flodvåg av sopor i innerstaden, visar det hur arbetet tillämpas. Får man inte undan jobbet utan att bryta mot lagen, då är något galet.

Annonser

2 svar to “Sopåkarnas vägran”

  1. Nicklas Eriksson Says:

    ”Får man inte undan jobbet utan att bryta mot lagen, då är något galet.”

    Nej. Bara alldeles för få anställda.

    • Erik Says:

      Jag väljer att se antal anställda som en del av det som är ”något galet”. Och det står ju mycket riktigt i arbetsmiljölagen också att övertid ska vara av tidsbegränsad karaktär, inte vanemässigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: