Hur tänker miljödepartementet?


Nu har vargdebatten rasat en god stund, og som vanligt är den typexemplet på en polariserad diskussion där man inte viker för att blanda in osakligheter från båda sidor. Det sägs att vargen är inavlad och genetiskt skadad. Därför skjuter man av delar av vargstammen och sätter dit nya djur. En stor del av debatten har emellertid – föga förvånande – kommit att handla om huruvida vi ska ha vargar eller inte i Sverige. Jag väntar med att ta den debatten, jag vill göra mig klar med huvudfrågan först.

I det naturliga utvalet är det så att ärftliga sjukdomar och mutationer sprider sig fortare och enklare ju mindre en arts stam är. Men när Miljödepartementet rekommenderar skyddsjakt för att förhindra genetiska skador, skjuter de ju sig själva i foten rätt rejält. För när man skjuter av varg, blir den återstående stammen mindre. Sprider inte sig genetiska skador fortare då? Vill inte sannolikheten för mutationer öka?

Nu har en svensk og tre amerikanska forskare hittat att en isolerad och liten vargstam i USA visst utsätts för genetiska skador, i strid med det som regeringens utredare hittat i Rovdjursutredningen. Det enda rätta vore i så fall att sätta ut nya vargar från utanför Sverige. Dessutom, vem kan se på en varg att den har en genetisk mutation? Det är svårt utan en större inspektion, som görs efter att vargen skjutits. Då blir skyddsjakten istället till en jakt där man skjuter vargar på måfå, och där man dessutom skjutit en varg för mycket.

Vargen är utrotningshotad och nödvändig för en biologiskt mångfald. EU-lag hindrar avskjutning utom i särskilda fall. Uppenbarligen har inte regeringen med varg-negativa Centerpartiet i spetsen lyckats bevisa varför skyddsjakten var nödvändig. Vidare har jag ett råd till regeringen efter att ha tittat på Debatt i förra veckan: Skjut inte ner fler vargar nästa år!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: