Centerpartiets våta AF-dröm


DN skriver i dag att Centerpartiet på sikt vill att Arbetsförmedlingen ska privatiseras. Det finns en önskan att 50 procent av alla jobb ska förmedlas av privata aktörer. Dessutom ska varje arbetslös få en jobbpeng (vilket jag antar är ett förnyat försörjningsstöd), som fördelas mellan arbetsförmedlaren och arbetssökanden, ett incitament för att ge andra jobb.

Centerpartiet glömmer ändå att det redan finns privata arbetsförmedlare som förmedlar jobb. De kallas bemanningsföretag. Den norska modellen, där arbete och välfärd samlas under ett gigantiskt tak, har en tendens att bli en för stor myndighet. Problemet blir när många små företag blir svårhanterliga och svårgreppade. I så fall krävs ett stort arbete från nya Arbetsförmedlingen för att förhindra fusk. Då hundratals sjukförsäkrade utreddes av Försäkringskassan genom upphandlade tjänster, visade det sig att vissa företag inte skötte sitt arbete. Hur förhindras detta i nya AF?

Men framför allt: Problemet med Arbetsförmedlingen torde väl inte vara bristen på konkurrens, snarare bristen på jobb i det aktuella området. Det bästa sättet borde i så fall vara om nya arbetstilfällen skapades. Jag undrar om det är något som privata aktörer kan hjälpa till med? Jag tror varken privata aktörer eller en jobbpeng kommer lösa problemet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: