2009-XII-13 Våldsamma dataspel?


I båda mina favoritprogram Debatt och Ring P1 har man flitigt diskuterat hur bra det är med datorspel som innehåller våld. Eftersom det nu slumpar sig så att jag själv har en del erfarenhet med dessa spel, har jag vissa synpunkter på bl.a. framställningen av dataspel i media.

Punkt 1. Liksom för filmer har datorspel en europeisk märkning som visar för vilka åldersgrupper spelet är lämpligt. Detta system ska finnas på alla spel som släpps i Europa. Till dessa små boxar med exempelvis påskriften ”18+” finns även små boxar som visar ytterligare saker som man måste se upp för i spelet, t.ex. våld, svordomar, sex m.m. Just dessa boxar finns inte på filmer. ”Barn ska inte spela dessa våldsamma spel!” ropas det från alla håll. Betänk då att spel som har en ”18+”-märkning bör ju inte spelas av personer under 18 år. I detta ligger ju en förutsättning om att föräldrar och försäljare ska kunna ta sitt ansvar och inte köpa/sälja spel till barn.

Punkt 2. Jag vet att en del föräldrar inte har satt sig in i vilka spel barnen spelar och att de därför inte kan ha kontroll på om barnen utsätts för våld. Vilket argument är detta för att förbjuda dataspel, att föräldrarna inte tar ansvar? Våld finns även på andra arenor, men där finns inte detta argument alls. Det förvånar mig.

Som nämnts ovan har t.ex. filmer, nyhetsinslag eller andra medier våldsamt innehåll. Våld på nyheterna uppmärksammas aldrig som något man borde förbjuda, ej heller förbud mot filmer i dag. Sex stycken filmer i ”Saw”-serien har nu kommit. Enligt min mening är inte dessa filmer lämpliga för barn, men ingen debatt om dessa filmer bör förbjudas har förekommit.

Punkt 3. När det gäller barns påverkan av dessa spel tycker jag det är problematiskt att vissa anser att barn inte påverkas. Det är naivt att tro detta, enligt min mening. Alla kan vi påverkas av saker. Efter en mängd skolskjutningar uppmärksammas nästan alltid datorspel som en ”möjlig orsak” till att det skett en skolmassaker. Men det händer ju faktiskt att det uppmärksammas hur nyhetsmedier orsakar dessa incidenter. Alla tror jag faktiskt att vi påverkas. Det man måste se är skillnaden på att det nu handlar om spel, inte verklighet. Man måste skilja på spel och verklighet. Ska vi förbjuda dataspel för att vissa ostabila människor tar illa vid sig. I så fall borde man ju förbjuda filmer och nyhetsinslag eller böcker, därför att vissa kan ta illa vid sig.

Jag tror att okunskapen är stor inom detta ämne. Kanske är det orsaken till att man ständigt tar sig an nya, okända medier som orsaker till våldsamma händelser. Eller att man önskar att förbjuda nya medier just därför att man inte vet tillräckligt om dem.

Kommunalrådet i Bollnäs, Anders Bergsten (KD)(!) skriver såhär om varför han ogillar dataspel. Det gör även ”Dummokraten”. Båda med motsatt infallsvinkel än min.

PS: När en person jämförde Barack Obama med Joseph Göbbels blev jag oerhört upprörd. Hur i h-l-ete kan man göra denna jämförelsen?

Annonser

3 svar to “2009-XII-13 Våldsamma dataspel?”

 1. Peter Brolin Says:

  Intessant artickel men jag vill belysa våldet i sammhället från en annan vinkel.
  Många ungdomar tar till sig hiphopens hjältar utan att sortera vad dom har för texter.
  Många har samhällsprotesten i fokus,men där är en stor grupp som har våld ock annat nedsättande innehåll i sin musik.
  Gangsta stilen är farlig för fattiga ock utsatta grupper av ungdomar som gärna tar åt sej av denna stil.
  Min uppfattning är att film ock musik påverkar ungdomar mer än dataspel för de som spelar gör oftast inte mycke mer än just det.
  Jag har själv erfarenhet av just spelvärlden ock det verkar så att ungdomar som spelar är väldigt lugna ock sociala i sitt beteende ock oftast från bättre beställda familjer.
  Fattiga familjer har inte råd med dyra datorer ock snabba internetkopplingar så det är de ungdomarna som springer på stan,det är min erfarenher iaf.

  • Erik Says:

   Efter att ha hört P1-inslaget om dom dömda kriminella i hiphop-gruppen ”Kartellen”, kan jag väl hålla med om att hiphopen till viss mån har inverkan på vissa ungdomar. Även dataspel kan i mina ögon vara en orsak till vissa brott. Problemet är att medier (och av någon anledning KD) har en tendens att blåsa upp dessa mediers direkta inverkan, och säga att de är roten till allt ondt, och förbjuds detta så försvinner ondskan. Dessutom har man ofta en övertro på att barn är oskyldiga och oförmögna att skilja på verklighet och fantasi, vilket ju heller inte alltid är sant. Men jo, jag tror också att rapmusik kan vara en större orsak till brott. Men inte förbjuder vi det?

 2. Jonas Says:

  Såg Debatt och hörde att psykologen från KI mätt upp ökad halt av stresshormoner(om jag minns rätt…).
  Men jag har spelat fia med människor som varit dåliga förlorare och jag tror att man med samma mätmetoder kan visa att fia med knuff , monopol eller andra klassiska spel också kan bidra till ökade aggressioner om man vill påvisa det.
  Sedan kan kanske dator/TV-spel vara det som knuffar redan instabila individer över gränsen för det tillåtna.
  Fast med en stabil hemmiljö där föräldrarna bryr sig om sina barn och talar med barnen ger en god emotionell grund så tror jag inte att barn går över gränsen även om dom spelar spel som har en åldersklassning som ligger över barnens ålder.
  Man kan se det som om dom plastfigurer jag krigade med som barn har blivit digitaliserade och sandlådan har flyttat in i TV:n.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: