Jag välkomnar delvis barnporrlagen


Beatrice Ask och hennes justitiedepartement har nu överskickat en lagrådsremiss till just Lagrådet för att se över om man nu kan bestraffa barnpornografibrott hårdare och på ett tidigare stadium. Framför allt har det framkommit att blott det att titta på barnporr nu blir straffbart.

Jag har inte själv (än) sett själva lagrådsremissen (oturligt nog, eftersom den väckt så mycket debatt), men jag stödjer mig istället på en utredning som gjorts. Där kan man hitta att

– om man mot betalning, i stor omfattning eller vid upprepade tilfällen tittar på barnporr blir det straffbart.

– om personen i fråga har fyllt 15 år och skillnaden mellan personen på bilden och personen som tittar är liten, blir det inte straffbart. Samma gäller om omständigheterna är sådana att det inte påkallar att personen som tittar bör dömas.

Jag är vanligtvis stark i min argumentation när det gäller frihetstänk och frågor om personlig integritet. Av enskilda bloggare att döma är denna nya lag farlig då den i princip kriminaliserar allt tittande. För mig blir detta fel. ”Om man luras att klicka en link, som vanligt är i detta samhället, blir man kriminell då eller?” Jag stödjer mig mot utredningen när jag säger: Nej. Det är inte rimligt att det är så. Däremot anser jag att det är rimligt att ett omfattande tittande kriminaliseras. Formuleringen ”vid upprepade tilfällen” är relativt luddig, och borde utgå. Det ska vara omfattande eller planmässigt, inget annat.

Men att göra som i Tyskland, att blockera sidor och bedriva Internet-censur, det håller jag mig för god för. Den inskränkningen motiveras inte.

Jag hoppas nu att regeringen inte ändrat godtyckligt i utredningsförslaget, utan litat på att utredaren gjort rätt. För yttrandefrihetens skull.

Artiklar i ämnet finns på DN och SvD.

EDIT: Jag har nu fått tag i den aktuella lagrådsremissen. Regeringen har suddat ut de begränsande faktorerna och lagt ut en mycket mer långtgående version, som kriminaliserar allt tittande (”kvalificerat tittande”, som man skriver). Därför är jag nu beredd att gå emot Regeringens förslag. Det krävs vissa gränsdragningar för att skapa en rättssäkerhet, vilket jag hoppas att Lagrådet även inser. Men återigen, vissa delar av det ursprungliga, begränsade förslaget är jag helt för.

Annonser

2 svar to “Jag välkomnar delvis barnporrlagen”

  1. John Nyzell Says:

    ”Jag är vanligtvis stark i min argumentation när det gäller frihetstänk och frågor om personlig integritet.” Men inte nu. Eftersom du är feg. Man kan inte välja att vara för frihet och integritet så där lite lagom. Antingen kan du vara liberal, eller så kan du ställa dig på fascisternas sida och lämna oss riktiga liberaler ifred.

    • Erik Says:

      John: Förlåt om jag inte är en tvättäkta liberal. Din post där du radar upp påstådda faktafel om barnporr är nog mer liberal i så fall. När det gäller lagar om at alla människors trafikdata ska lagras utifall ett brott kan ske, eller att FRA övervakar individer för att spana efter möjliga terrorbrott, så är det ju helt fel. Det antar jag att vi båda tycker. När det gäller barnporr är det en annan sak. Tycker jag. Igen har jag vissa invändningar, som t.ex. att ingen är barn i sexuell mening när de fyllt 15 år. Nu när jag läst lagrådsremissen har jag ändrat min bloggpost. Det är inte okej. Skillnaden är att Regeringens förslag fattar gränsdragningar. Det görs ingen skillnad mellan två och två hundra tittanden, eller om man gjort det gratis av en händelse eller köpt sig tillgång till en barnporrsajt. I utredningens förslag finns det skillnader. Just ”mot betalning, i stor omfattning eller enligt en uppgjord plan” är i mina ögon tillräckligt. Barnporr är trots allt inte okej. Eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: